Η ίδρυση της Κ.Ο.ΠΕ. έγινε το 1978 με την ιδρυτική της συνέλευση που έγινε στη Λευκωσία. Παραθέτoυμε το 1ο άρθρο του Καταστατικού: «Από τα Σωματεία που αναφέρονται πιο κάτω, με αλφαβητική σειρά, ιδρύθηκε σήμερα 16 Μαρτίου 1978 Ομοσπονδία με την επωνυμία ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΕΩΣ (Κ.Ο.ΠΕ.), με έδρα τη Λευκωσία».
ΑΕΛ Λεμεσού, Αναγέννηση Δερύνειας, Ανόρθωσις Αμμοχώστου, ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας, Απόλλων Λεμεσού, ΑΠΟΠ Πάφου, Άρης Πολεμίου, Αχαιών Ακτή Γιαλούσας, Αχιλλέας Καϊμακλίου, Ένωσις Νέων Παραλιμνίου, Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων, Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Ολυμπιάς Νεαπόλεως, Ολυμπιάς Φρέναρους, Ομόνοια Λευκωσίας, Ομόνοια Ξυλοτύπμπου, Πεζοπορικός Λάρνακας, Φοίνικας Πύλας, Ε.Π.Α. Λάρνακας.
Οι σκοποί της ΚΟΠΕ αναφέρονται στο 2ο άρθρο του Καταστατικού: Σκοποί της Κ.Ο.ΠΕ. είναι:
- H διαδοχή της Τοπικής Επιτροπής Ε.Ο.ΠΕ. και η ανάληψη των ευθυνών αυτής σαν ανώτατης αρχής για το άθλημα της Πετοσφαιρίσεως στην Κύπρο, η συνέχιση του έργου της και η υιοθέτηση του Μητρώου των Πετοσφαιριστών της.
- Η οργάνωση, διοίκηση, διάδοση, ανάπτυξη και εξύψωση του αθλήματος της πετοσφαίρισης, σάλας και παραλίας (beach volley) σ’ όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές του φίλαθλου πνεύματος.
Η επίτευξη του πιο πάνω σκοπού επιδιώκεται:
- Με τη συνεργασία με τα μέλη της και την επικοινωνία μ’ αυτά, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση, διάδοση και ανάπτυξη της πετοσφαίρισης.
- Με την οργάνωση και τέλεση αγώνων Πρωταθλήματος όλων των Κατηγοριών μεταξύ των Σωματείων που περιλαμβάνονται στη δύναμή της με βάση τις προκηρύξεις της.
- Με την κατάρτιση Εθνικών Ομάδων Πετοσφαιρίσεως των διαφόρων κατηγοριών.
- Με την ηθική και υλική ενίσχυση των Σωματείων – Μελών της για την προαγωγή του επιδιωκόμενου σκοπού.
- Με τη συμμετοχή σε διεθνείς ή άλλους αγώνες Πετοσφαίρισης.
- Με τις ενέργειες και παραστάσεις της στην εποπτεύουσα Αθλητική Αρχή όσον αφορά την ανάγκη ουσιώδους βελτιώσεως των αγωνιστικών χώρων που υπάρχουν, όπως και για την ανάγκη δημιουργίας νέων εκσυγχρονισμένων.
- Με τη συνεργασία με το Κράτος και τους αρμόδιους φορείς του και με τη σύζευξη και συνεργασία εξωσχολικού και σχολικού Αθλητισμού.
- Με τη συνεργασία με τους προπονητές, διαιτητές, κριτές, και λοιπούς παράγοντες του αθλήματος. Με την έκδοση εντύπων, περιοδικών, δελτίων, την εκτύπωση κανονισμών κλπ.
- Με τη δημοσίευση διαλέξεων και ομιλιών για τη διάδοση του αθλήματος και με την ανάπτυξη του φίλαθλου πνεύματος.
- Με τη δημιουργία επιμορφωτικών σεμιναρίων και την αποστολή στο εξωτερικό προπονητών και διαιτητών.
- Με τη δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των ξένων ομοειδών Ομοσπονδιών.
- Με τη συνεργασία με άλλες Αθλητικές Αρχές και Σωματεία, που έχουν παραπλήσιο σκοπό με την Ομοσπονδία. Με οτιδήποτε άλλο κρίνεται αναγκαίο για την πρόοδο και προκοπή του αθλήματος της πετοσφαίρισης».
Πριν το 1978 η ευθύνη για την πετόσφαιρα στην Κύπρο είχε ανατεθεί απο τον ΣΕΓΑΣ στην ΤΕΑΚ πετοσφαίρισης (Τοπική Επιτροπή Αθλοπαιδιών Κύπρου). Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τα Πανεπαρχιακά Πρωταθλήματα με την συμμετοχή των πρωταθλητριών Κύπρου και μέσω των οποίων διεκδικούσαν την προαγωγή τους στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Πρώτη ομάδα που πέτυχε την είσοδο της στο εν λόγω πρωτάθλημα ήταν η ΑΝΟΡΘΩΣΗ το 1973 ενώ όταν συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974 η ΑΝΟΡΘΩΣΗ βρισκόταν στην 8η θέση της βαθμολογίας και ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα εξασφάλιζε την παραμονή της στην κατηγορία.
Σήμερα στην δύναμη της Ομοσπονδίας είναι εγγεγραμμένα 25 σωματεία που ενεργοποιούν για την τρέχουσα περίοδο 23 ομάδες στις κατηγορίες Αντρών και Γυναικών και 60 ομάδες ανάπτυξης (παίδες κ.λπ.).
Την Ομοσπονδία διοικεί Δ.Σ. τα μέλη του οποίου είναι εκπρόσωποι των σωματείων Α’ Κατηγορίας Αντρών και Γυναικών όπως φαίνεται και στον πίνακα. Ειδικές διατάξεις ρυθμίζουν την εκλογή των αντιπροσώπων της Β’ Κατηγορίας ενώ η θητεία του Δ.Σ. είναι διετής.
Το Δ.Σ. μετά την εκλογή του Προέδρου καταρτίζεται σε σώμα όπως προβλέπει το Καταστατικό.
Μετά την συγκρότηση του σε σώμα το Δ.Σ. μπορεί να εκχωρήσει εξουσίες στην Εκτελεστική Επιτροπή, κάτι που προβλέπεται στο Καταστατικό της Ομοσπονδίας για να είναι ομαλή και απρόσκοπτη η λειτουργία της.
Απο το Καταστατικό της Ομοσπονδίας προβλέπεται και η σύσταση των ακόλουθων επιτροπών:
- Εξελεγκτικής Επιτροπής
- Δικαστικής Επιτροπής
- Τεχνικής Επιτροπής Πρωταθλημάτων
- Επιτροπής Εθνικών Ομάδων
- Επιτροπής Ανάπτυξης
Πέραν των πιο πάνω το Δ.Σ. μπορεί να καταρτίσει και άλλες επιτροπές για εξειδικευμένα θέματα για να γίνει πιο εύκολη και γρήγορη η λειτουργία του.
Τέτοιες επιτροπές είναι:
- Eπιτροπή Οικονομικών – Προσφορών
- Επιτροπή Beach Volley
- Eπιτροπή Ιατρικών Θεμάτων
- Επιτροπή Τύπου και Προβολής
Aνώτατο όργανο της Ομοσπονδίας είναι η Γενική συνέλευση η οποία μπορεί να είναι Τακτική ή ‘Εκτακτη ή και Καταστατική όταν πρόκειται να τροποποιήσει άρθρα του Καταστατικού. Βλέπετε στους πίνακες εν συντομία τα κύρια σημεία αναφορικά με τις Γενικές Συνελεύσεις της ΚΟΠΕ.
Πέραν του Καταστατικού μεγάλη σημασία στην ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας παίζει και ο Εσωτερικός Κανονισμός ο οποίος ρυθμίζει τις λεπτομέρειες στην εφαρμογή του Καταστατικού και ο οποίος επίσης όπως το Καταστατικό ψηφίζεται από την Γενική Συνέλευση μετά από εισήγηση του Δ.Σ. Μερικά θέματα για τα οποία γίνεται ρύθμιση μέσω του Εσωτερικού Κανονισμού φαίνονται στον πίνακα.