Έφυγε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 16:30 το απόγευμα o παλιός πρωταθλητής στίβου, πετοσφαιριστής, καλαθοσφαιριστής αλλά και αγωνιστής Μιχάλης Κ. Στεφανίδης, πατέρας του τεχνικού συμβούλου της ΚΟΠΕ Γιώργου Στεφανίδη.
Λεζ. Ο μ. Μιχάλης Στεφανίδης
Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 από τον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό στις 10:00 το πρωί. Εισφορές θα γίνονται στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.
Ο εκλιπών ανέπτυξε έντονη αθλητική δράση τη δεκαετία του 1960, όπου ήταν σπουδαίος άλτης του ύψους, αλλά και του μήκους, ενώ διακρίθηκε ιδιαίτερα στους δρόμους ταχύτητας κυρίως στα 100 και 200 μέτρα. Στις 06 Ιουνίου 1961 ο μ. Μιχάλης Στεφανίδης κατέρριψε το παγκύπριο ρεκόρ στο ύψος σε αγώνες στην Αμμόχωστο ανεβάζοντας τον πήχη στο 1.91 μέτρα (ο πρώτος που «έσπασε» το φράγμα του 1.90), μάλιστα τότε ήταν μαθητής της Ε' Γυμνασίου, ενώ το προηγούμενο παγκύπριο ρεκόρ ήταν 1.87.
ΛΕΖ. Το απόκομμα της εφημερίδας ημερομηνίας 07 Ιουνίου 1961 όπου αναφέρεται η κατάρριψη του παγκύπριου ρεκόρ στο ύψος.
Ο Μιχάλης Στεφανίδης πρόσφερε πάρα πολλά στον αθλητισμό της Αμμοχώστου αφού αγωνίστηκε σχεδόν σε όλη του την αθλητική καριέρα με τη φανέλα του ΓΣΕ και της αγαπημένης του Ανόρθωσης. Στα μαθητικά του χρόνια διέπρεψε με τη σημαία του Α Γυμνασίου Αμμοχώστου όπου πρόσφερε περιφανείς νίκες σε αγώνες δρόμου, αλλά και στα άλματα ύψους και μήκους. Γενικότερα, στο σχολικό αθλητισμό ο Μιχάλης Στεφανίδης ήταν πρωταγωνιστής με πολλές περγαμηνές και επιτυχίες.
Πέραν των επιτυχιών του στο Στίβο, ο μ. Μ. Στεφανίδης ήταν καλαθοσφαιριστής του Α Γυμνασίου Αμμοχώστου, αλλά και πετοσφαιριστής της Μεικτής Αμμοχώστου, όπου αγωνίστηκε με «ιερά τέρατα» του βόλεϊ και ειδικά της Ανόρθωσης, όπως τον Φώτο Χατζηχαμπή. Στη Μεικτή Αμμοχώστου είχε ως προπονητή το μεγάλο Νική Γεωργίου δάσκαλο του βόλεϊ και παλιό προπονητή της Νέας Σαλαμίνας (κυρίως), αλλά και της Αναγέννησης Δερύνειας. Παράλληλα, σε όλη του την αθλητική καριέρα είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία της Ανόρθωσης.
Άξιο αναφοράς είναι ότι ο μ Μιχάλης Στεφανίδης έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον ιστορικό ΑΣΙΛ Λύσης τον οποίο ταύτιζε με την ηρωϊκή μορφή του Γρηγόρη Αυξεντίου. Σημειώνεται ότι ο εκλιπών ήταν σημαιοφόρος σε όλες τις εθνικές επετείους και παρελάσεις για την 25η Μαρτίου 1821 και 28η Οκτωβρίου 1940 του Α Γυμνασίου Αμμοχώστου.
Λεζ. Ο Μ. Στεφανίδης σημαιοφόρος σε μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου το 1962.
Έντονη εθνική δράση
Ο μ. Μιχάλης Στεφανίδης ανέπτυξε έντονη εθνική δράση ενώ ήταν υπασπιστής του Αντιστράτηγου Εν Αποστρατεία του Ελληνικού Στρατού Δημήτριου Αλευρομάγειρα. Χαρακτηριστικά, εντάχθηκε στην ομάδα του Δ. Αλευρομάγειρα στην αντίσταση κατά των Τούρκων εισβολέων ως διοικητής του 336 Τάγματος [αποτελούμενο εξ' ολοκλήρου από Κυπρίους Εθνοφρουρούς] στην Πράσινη Γραμμή Λευκωσίας (από περιοχή ΕΛΔΥΚ μέχρι της οδού Λήδρας) η οποία και διατηρήθηκε ανέπαφη. Στην ουσία κρατήθηκε με την αυταπάρνηση των αγωνιστών μεταξύ των οποίων και του μ. Μ. Στεφανίδη, η ακριτική περιοχή του Αγίου Παύλου στη Λευκωσία. Τον επικήδειο εκ μέρους του Αντιστράτηγου Εν Αποστρατεία Δ. Αλευρομάγειρας θα εκφωνήσει στην κηδεία ο πρόεδρος του Τάγματος 336 Α. Καϊλής.
Μεγάλη τιμητική διάκριση
Ο μ. Μιχάλης Στεφανίδης τα τελευταία 15 χρόνια ζούσε και εργαζόταν στην Αίγυπτο. Το 2015 και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα, παρέλαβε τη μεγαλύτερη των διακρίσεων, αφού ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ του απένειμε το Χρυσό Λέοντα του Ημετέρου Τάγματος Αλεξανδρείας. Για τον ίδιο ήταν μια τεράστια τιμή που τον σημάδεψε.
Λεζ. Ο Μ. Στεφανίδης όρθιος δεύτερος από αριστερά (δίπλα από τον Νική Γεωργίου). Η σύνθεση της πετοσφαιρικής ομάδας της Μεικτής Αμμοχώστου. Ορθιοι από αριστερά: Νικής Γεωργίου (προπονητής), Μιχάλης Στεφανίδης, Συμεών Μάτσης, --, --, Καραολής, Μιχαηλίδης. Καθήμενοι από αριστερά: Πανίκος Χρυσοστόμου, Φώτος Χ΄Χαμπής, Ανδρέας , Αντης Κωνσταντίνου.