Mε τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας αρχίζει την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 το 31ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών που θα διεξαχθεί σε τέσσερεις χώρες Τουρκία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Η τελική φάση θα διεξαχθεί σε Πολωνία και Τουρκία.
Το Ευρωπαϊκό έχει ιστορία αφού η πρώτη διοργάνωση διεξήχθη στην Πράγα το 1949 με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Τσεχοσλοβακία. Στη Σόφια της Βουλγαρίας τον Οκτώβριο του 1950 διεξήχθη το 2ο Πανευρωπαϊκό με τη συμμετοχή των Σοβιετικής Ένωσης, Πολωνία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Σοβιετική Ένωση.
Το τρίτο συνεχόμενο Πανευρωπαϊκό έγινε στο Παρίσι το 1951. Συμμετείχαν οι Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ολλανδία. Νικήτρια αναδείχθηκε εκ νέου η Σοβιετική Ένωση.
Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1955 η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και συμμετείχαν οι: Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία. Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Τσεχοσλοβακία με τη δεύτερη κατάκτησή της.
Στην Πράγα της Τσεχίας το 1958 φιλοξενήθηκε το 5ο Πανευρωπαϊκό με τη συμμετοχή 12 ομάδων (Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία). Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η γηπεδούχος Τσεχοσλοβακία.
Πέντε χρόνια αργότερα το 1963 το Πανευρωπαϊκό επέστρεψε στην Ρουμανία, αλλά στην πόλη Κονστάντζα όπου συμμετείχαν 13 ομάδες (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Ομοσπονδία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία,Ουγγαρία, Πολωνία,Ρουμανία, Ολλανδία, Τουρκία). Πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν η Σοβιετική Ένωση.
Η διοργάνωση του 1967 φιλοξενήθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας. Συμμετείχαν 15 χώρες (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία και Τουρκία). Πρωταθλήτρια για τέταρτη φορά ήταν η Σοβιετική Ένωση.
Το 8Ο Πανευρωπαϊκό πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας το 1971 με τη συμμετοχή 18 εθνικών (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Βουλγαρία. Δανία, Αγγλία, Γαλλία,Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία,Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία). Πέμπτο τρόπαιο για τη Σοβιετική Ένωση.
Το 1975 το Βελιγράδι (πρωτεύουσα της τότε Γιουγκοσλαβίας) φιλοξένησε το 9ο Πανευρωπαϊκό με τη συμμετοχή 12 ομάδων (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετικ΄Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία). Το τρόπαιο δεν ξέφυγε ούτε αυτή τη φορά από τις Σοβιετικές.
Το 1977 στο Τάμπερε της Φινλανδίας διεξήχθη το 10ο Πανευρωπαϊκό και για πρώτη φορά διεξήχθη τελικός αγώνας. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας κερδίζοντας την Σοβιετική Ένωση. Συμμετείχαν 12 ομάδες οι: (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία,Ρουμανία και Ολλανδία).
Στη Λυόν της Γαλλίας φιλοξενήθηκε το 11ο Πανευρωπαϊκό το 1979 με τη συμμετοχή 12 ομάδων: (Oμοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία). Οι Σοβιετικές επέστρεψαν στην κορυφή κατακτώντας το 7ο τρόπαιο.
Στη Σόφια της Βουλγαρίας το 1981 έγινε το 12ο Πανευρωπαϊκό όπου συμμετείχαν 12 ομάδες: (Oμοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία και Τουρκία). Η Βουλγαρία κατέκτησε στην έδρα της το τρόπαιο.
To 1983 το 13ο Πανευρωπαϊκό έγινε σε Σουηδία, Γερμανία και Ρωσία με τη συμμετοχή 12 ομάδων: (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία,Ρουμανία,Σουηδία, Ολλανδία). Τον τίτλο δεύτερο στην ιστορία τους κατέκτησαν οι Ανατολικογερμανίδες.
Η πρώτη της Ελλάδας
Ιστορική η 14η διοργάνωση στο Άρνεμ της Ολλανδίας το 1985 αφού ήταν η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας που τερμάτισε 12η. Στο τουρνουά συμμετείχαν οι ακόλουθες ομάδες: (Oμοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία). Η Σοβιετική Ένωση μετά από δυο διοργανώσεις σήκωσε το τρόπαιο που ήταν το 8ο της.
Η 15η διοργάνωση φιλοξενήθηκε το 1987 στη Γάνδη του Βελγίου με τις Ανατολικογερμανίδες να κερδίζουν στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση και να κατακτούν το τρίτο τρόπαιό της. Η βελγική πόλη φιλοξένησε κλασσικά 12 Εθνικές τις: (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία).
Με τη συμμετοχή 22 ομάδων και τη 2η συμμετοχή της Ελλάδας το 1989 έγινε το 16ο Ευρωπαϊκό το στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Στον τελικό της Στουτγκάρδης οι Ανατολικογερμανίδες θριάμβευσαν κερδίζοντας τις Σοβιετικές. Έτσι η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέκτησε το τέταρτο τρόπαιο. Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι: (Oμοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία).
Η 17η διοργάνωση της Ρώμης το 1991 έχει δυο χαρακτηριστικά. Τη συμμετοχή της ενιαίας Γερμανίας μετά την πτώση του Τοίχους και την 3η συμμετοχή δεύτερη διαδοχική της Ελλάδας που τερμάτισε στην 7η θέση. Η Σοβιετική Ένωση κέρδισε στον τελικό την Ολλανδία και κατέκτησε το 9ο χρυσό. Εκεί ήταν 22 ομάδες οι: (Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία).
Άλλαξε ο χάρτης
Ο χάρτης άλλαξε πλέον αφού το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1993 και 18ο στο Μπρνο της Τσεχίας τώρα, τότε Τσεχοσλοβακίας δεν είχε… Σοβιετική Ένωση. Η πρώην ΕΣΣΔ διαμελίστηκε και στη θέση της βρέθηκαν οι χώρες που την αποτελούσαν. Σε ένα τουρνουά 28 ομάδων η Τσεχοσλοβακία κέρδισε το τέταρτό της χρυσό μετά από το μακρινό 1958. Οι Τσεχοσλοβάκες κέρδισαν στον τελικό την Ρωσία. Η Ελλάδα ήταν στη διοργάνωση ξανά για τέταρτη φορά. Στο Μπρνο βρέθηκαν οι εξής ομάδες: (Τσεχοσλοβακία, Αυστρία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία, Ουκρανία).
Επιστροφή στο Άρνεμ της Ολλανδίας μετά από 10 χρόνια για την 19η διοργάνωση και την Τσεχοσλοβακία να διασπάται στα δυο σε Τσεχία και Σλοβακία. Η Ελλάδα ήταν εκεί για άλλη μια φορά. Την κορυφή κατέκτησε η Κροατία που επιβλήθηκε στον τελικό της Ολλανδίας. Στο Ευρωπαϊκό συμμετείχαν 24 ομάδες ως εξής: (Aυστρία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία, Ουκρανία).
Η Κροατία έκανε το repeat στο 20ο Πανευρωπαϊκό που έγινε στις πόλεις Nίτρα στη Σλοβακία και Μπρνο στην Τσεχία. Η ομάδα της Αδριατικής κέρδισε στον τελικό του Μπρνο την Ρωσία. Στις «24» ήταν ξανά η Ελλάδα. Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι ακόλουθες ομάδες: (Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία, Ουκρανία).
Με νέα μορφή
Aπό το 21ο Ευρωπαϊκό το 2001 οι ομάδες χωρίστηκαν σε κατηγορίες δυναμικότητας και ξεκίνησαν κι οι αγώνες Μικρών Κρατών όπου η Κύπρος πρωταγωνιστεί. Στον μεγάλο τελικό η Ιταλία επικράτησε της Ρωσίας κατακτώντας το χρυσό.
Στην τελική φάση του 2003 και το 22ο Ευρωπαϊκό στο Τουρ της Γαλλίας το τρόπαιο σήκωσε η Πολωνία που επικράτησε της Τουρκίας στον τελικό.
Το 23ο Ευρωπαϊκό το 2005 φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Κροατίας Ζάγκρεμπ και στην πόλη Πούλα. Το χρυσό κέρδισε η Ιταλία ξανά, που κέρδισε στον τελικό την Πολωνία. MVP των αγώνων αναδείχθηκε η Πολωνή Dorota Swieniewicz.
Το 2007 η τελική φάση έγινε σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία που επικράτησε στον τελικό της Σερβίας. MVP των αγώνων ήταν η Ιταλίδα Taismari Aguero.
H Ιταλία επικράτησε ξανά στην τελική φάση του 2009 και του 25ου Ευρωπαϊκού στην Πολωνία. «Θύμα» στον τελικό ήταν η Ολλανδία. MVP των αγώνων αναδείχθηκε η Ολλανδέζα Manon Νummerdor – Flier.
Το 26ο Ευρωπαϊκό διεξήχθη σε Ιταλία και Σερβία το 2011. Κορυφαία ομάδα αναδείχθηκε η Γερμανία κατακτώντας το πρώτο χρυσό μετά την πτώση του Τοίχους. Η τελική τετράδα ήταν: Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία. MVP αναδείχθηκε η Jovana Βrakocevic της Σερβίας.
Σε Γερμανία και Ελβετία έγινε το 2013 το 27ο Ευρωπαϊκό. Κορυφαία ομάδα αναδείχθηκε η Ρωσία που κατέκτησε το χρυσό. Η τετράδα ήταν Ρωσία, Γερμανία, Βέλγιο, Σερβία. MVP αναδείχθηκε η Tatiana Kosheleva από την Ρωσία.
Το 28ο Ευρωπαϊκό που διεξήχθη το 2015 σε Βέλγιο και Ολλανδία είχε πάλι ρωσικό χρώμα με τις Ρωσίδες να επιβάλλονται των Ολλανδέζων στο Ρότερνταμ. Κορυφαία του τουρνουά ήταν και πάλι η Ρωσίδα Tatiana Kosheleva.
Το τελευταίο Ευρωπαϊκό έγινε το 2017 σε Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία. Ο τελικός έγινε στο Μπακού με τη Σερβία να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό επικράτησε της Ολλανδίας. MVP αναδείχθηκε η Σέρβα Tijana Βoscovic.
Λεζ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν Σερβία.